מתי ההייפ סביב שכבה שנייה של בלוקציין L2 ירגע ?ולמה אנו צריכים L2?

ב-9 באוגוסט, Coinbase פתחה גישה ציבורית לרשת השכבה השנייה Base, שנבנתה על בסיס OP Stack. 

ישנם לפחות תשעה פרוטוקולי L2 נוספים בפיתוח, מה שאומר שבחודשים הקרובים נראה מספר פרויקטים חדשים ומוצרים נלווים.

בלוקצ'יין

בתקופה שבין 2020 ל-2022, ראינו צמיחה מהירה במספר הבלוקצ'יין – Solana, Near, Fantom, Avalanche ו"מתחרים של Ethereum" נוספים. כל הרשתות הללו ביקשו לטפל בבעיות המדרגיות ורוחב הפס הנמוך של המתחרה.

הפרויקטים האחרונים בקטגוריה זו היו Aptos, שהושקה ב-2022, ו-Sui Network, שהופיעה בתחילת 2023. הם הצליחו לספק עסקאות מהירות וזולות: בזמן כתיבת שורות אלה, Aptos מעבדת 15-17 עסקאות בשנייה בעמלה של 0.0006$, ו-Sui מעבדת 140-150 עסקאות בשנייה בעמלה של 0.0016$. עם זאת, שתי הרשתות לא הצליחו למשוך מספיק נזילות.

מדוע מגמת L1 דעכה אם עסקאות Ethereum עדיין יקרות ואיטיות? 

לפי מודל זה, אבטחת הבלוקצ'יין מסופקת על ידי "מגנים" בדמות כורים ומאמתים. המגינים הללו בונים "חומות אבטחה".

עבור בלוקציין המבוססות על POW, "חומות אבטחה" הם האנרגיה המושקעת כדי להגיע לקונצנזוס. לבלוקציין POS יש הון נעול.

אבל ממלכת בלוקצ'יין ואימפריית בלוקצ'יין מתקדמת אחרת. הראשונה צומחת כמו עיר מימי הביניים, מתרחבת בהדרגה ומזיזה את "חומותיה", השנייה – על ידי יצירת "יישובים" מחוצה להן. התנחלויות אלו בונות את המערכות האקולוגיות שלהן בעצמן, תוך שימוש בחסות האימפריה ומשלמים לה "מס".

  • ממלכת בלוקצ'יין הן בלוקצ'יין מונוליטי כמו ביטקוין או סולנה. קנה המידה שלהם יקר ומתקדם באיטיות שכן יש צורך להרחיב כל הזמן את ה"חומות" ולהגדיל את מספר המגינים;
  • אימפריית בלוקצ'יין היא מערכת אקולוגית בלוקצ'יין כמו Ethereum. היא מספקת לרשתות אחרות את ה"מגנים" שלה בצורה של שכבת קונצנזוס תמורת תשלום;

יישובים חיצוניים – בלוקציין L2 . הם מתפתחים ללא תלות ברשת הראשית, אך מסתמכים על מנגנון הקונצנזוס שלה.

מערכת האקולוגית של הבלוקצ'יין צומחת מהעמלות שמגיעות מהרשתות מהדרג השני הקשורות אליה. עמלות אלו מאפשרות לך לשלם תגמולים גבוהים יותר לאימותים, מה שבתורו מגדיל את מספרם ומשפר את האבטחה הכוללת של הרשת.

מכיוון שהבלוקציין הבסיסי אינו מוציא משאבים בפיתוח רשתות ברמה שנייה, מספר תוספות L2 כאלה אינו תלוי ביכולות שלו ומוגבל רק על ידי צרכי השוק.

על ידי הפיכתו ל"אימפריה", Ethereum השאיר מאחור "ממלכות" תחרותיות חסרות משאבים לצמוח באותו קצב. לכן,בלוקציין L1 , שאינם מספקים הזדמנויות חדשות ביסודו, התבררו כמיותרות. השוק עבר מתחרות של "ממלכות" לתחרות של "אימפריית" של Ethereum.

למה אנחנו צריכים כל כך הרבה בלוקציין L2?

1.אבולוציה טכנולוגית

הבסיס הטכנולוגי של L2 ממשיך להתפתח. המפתחים והקהילה עדיין לא זיהו את הפתרון האופטימלי ביותר שיספק אבטחה, חווית משתמש איכותית ועסקאות יעילות.

כמה רשתות שכבה שנייה מוקדמות כמו ImmutableX היו מבוססות על Validium ונתונים מאוחסנים מחוץ לבלוקציין. הודות ל Optimism, טכנולוגיית Optimistic Rollups הפכו לנפוצים, ואיפשרו יצירת קבוצות של עסקאות, מה שהפחית את עלותן והבטיח את זמינות הנתונים. כעת נעשה שימוש פעיל ב-ZK-Rollups, אשר פחות תובעניים בשטח אחסון.

הדור הבא של L2 עשוי להתמקד בפרטיות (למשל Aztec). בנוסף, הטרנספורמציה של Ethereum עצמה לפנינו, שתדרוש גם התאמה של רשתות ברמה השנייה.

פרויקטים חדשים מפתחים פתרונות משלהם – יעילים יותר, בטוחים יותר ומתקדמים מבחינה טכנית. הסגמנט עדיין בשלבי הפיתוח המוקדמים שלו.

2.להגיע לתקנים חדשים

התקן הבסיסי לרשתות השכבה השנייה של Ethereum הוא תאימות ל-Ethereum Virtual Machine (EVM). זה מבטיח את שלמות המערכת האקולוגית ויוצר סביבה מאוחדת עבור מפתחים. יחד עם זאת, לבלוקציין L2 עדיין יש הזדמנויות רבות לקבוע כללים משלהם, גודל העמלה או ארכיטקטורת אחסון הנתונים.

רשתות L2 חדשות נוטות לפתח מגוון רחב של פרמטרים סטנדרטיים שיאפשרו יכולת פעולה הדדית טובה יותר באמצעות ה-SDK. דוגמאות הן OP Superchain ו- Celestia Rollkit.

בנוסף, כלי מפתחים הופכים את הפיתוח של בלוקצ'יין ברמה שנייה למהיר וזול יותר, מה שממריץ גם את הופעתם של פרויקטים חדשים. כך חלפו 13 חודשים בין ההכרזה על ה-testnet לבין השקת ה-mainnet הציבורי Optimism, בעוד שחלפו שישה חודשים בלבד להשקת Base. הכל הודות ל-OP Stack.

3.התמחות

סיבה נוספת להופעתם של מספר רב של שרשראות L2 "זהות" היא ההתמחות שלהם. צוותים שונים יכולים להשתמש באותו פתרון טכני למטרותיהם:

חברת ARBITRUM בונה רשת אוניברסלית, אך הפכה למעשה ל"בית" של DeFi;

חברה Coinbase מפתחת את הבסיס הטכני למערכת האקולוגית שלה;

חברה Optimism שואפת להפגיש בין בלוקצ'יין שונים ולמשוך מפתחים.

יחד עם האבולוציה של הטכנולוגיה והסטנדרטיזציה של הכללים, השכבה השנייה עוברת מ-blockchains "אוניברסליים" כמו Arbitrum לנישתיים יותר כמו DYDX V4 Protocol.

מצד אחד, אנו רואים יותר ויותר רשתות בשכבה השנייה, המתמקדות במשימות שונות, מצד שני, רשתות אלו עוברות סטנדרטיזציה הדרגתית באמצעות ערימות ופתרונות טכנולוגיים נפוצים. בסופו של דבר, פרויקטים מיותרים באמת יאבדו נזילות ומשתמשים, כמו רוב "מתחריי האת'ריום" או FORK של הביטקוין.

לא רק לטכנולוגיה

חברות מטבעות קריפטו שהשתמשו בעבר בתשתית הבלוקצ'יין שכבר הוקמה משיקות כעת את רשתות ה-L2 שלהן. דוגמאות הן Coinbase או dYdX Trading Inc.

פרויקטים אלה מספקים מימון לפיתוח ותחזוקה של בלוקצ'יין משלהם, במקום לבנות מערכת אקולוגית ב-Ethereum או אפילו בארביטרום המפותח. מדוע מספר ה"נישות" L2 רק הולך וגדל?

הסיבה הברורה ביותר היא רווח כספי. L2 פותחת גישה לשני מקורות הכנסה חדשים:

עמלות;

טוקנים.

מפעילי L2 משלמים את העלות של פריסת חבילה של עסקאות ברשת Ethereum, אך גובים עמלה מהמשתמשים. ההפרש בין העמלות לבין התשלום לאימות ה-L1 מהווה את ההכנסה של הרשת.

לדוגמה, במהלך 30 הימים האחרונים, BASE יצרה הכנסות של 2.64 מיליון דולר עם עמלות של 3.8 מיליון דולר ששולמו, לפי DeFiLlama.

באשר להרוויח על הנפקת אסימון, אזי מקורות ההכנסה שונים בהתאם לטוקונומיקה ולגישה. אתה יכול להרוויח הן על ידי מכירת נכסי האוצר או הצוות, והן על ידי גירוי האקוסיסטם, שצמיחתו תביא לגידול בהכנסות מעמלות.

לכך מתווספת הזמינות של מימון הון סיכון. המערכת האקולוגית L2 עוברת תקופה של היווצרות ואבולוציה, המנהיג שלה עדיין לא ברור. קרנות השקעה מוכנות להשקיע בפרויקטים חדשים המספקים הטבות נוספות או מתחרים למעמד של מחליף משחק.

לפי Cryptorank, מאז 2017 נסגרו 90 סבבי מימון של פרויקטים L2 בסכום כולל של יותר מ-3 מיליארד דולר. 40 מהם (~2.1 מיליארד דולר) הם בשנים 2022-2023, מה שממחיש את העניין הגובר של המשקיעים במגזר .

לשם השוואה, בשנים 2022-2023 נערכו 56 סבבי גיוס במגזר פרויקטי L1. סך ההשקעה הגיע לכ-3.7 מיליארד דולר, אך מתוך הכספים הללו, מיליארד דולר הופנו לאוצר משמר קרן לונה.

תשתית משלו ויתרונות שניתן להשתמש בהם

הסיבה השנייה לכך שפרויקטים נוטים להשיק רשתות L2 משלהם היא הזמינות של בסיס טכנולוגי מנוהל לבניית מערכת אקולוגית נאמנה.

בלוקציין שואפים לספק סביבה מאובטחת עבור יישומים מבוזרים, אך בפועל, מפתחים מתמודדים עם אתגרים בצורה של תקלות טכניות, יכולת פעולה הדדית נמוכה של רשתות L1 ותמריצים סלקטיביים.

בתנאים כאלה, הבלוקצ'יין בשכבה השנייה נראה אמין יותר מתשתית צד שלישי. במיוחד כשחושבים שההופעה של ערכות SDK ופלטפורמות מודל  Rollup-as-a-Service (RaaS) מפשטת את השקת הרשת על ידי אספקת:

הפחתת עלויות פיתוח ופיתוח;

מודולריות והגדרות תשתית גמישות.

אם התשתית שלהם דורשת רשת L1, פרויקטים כמו Base או Linea עלולים להתמודד עם בעיית האבטחה וההדדיות. עם זאת, פתרונות L2 יורשים את ההיבטים הללו מהבלוקצ'יין הבסיסי, מה שמפחית את החסמים הפיננסיים והטכניים לבניית התשתית.

בנוסף, רשתות L2 זוכות למספר יתרונות נוספים מהבלוקצ'יין הראשי:

התאמה טכנית של נכסים;

נְזִילוּת;

אינטגרציה עם ספקי תשתית;

קהל מותאם אישית.

היתרונות ה"מורשת" הללו, בשילוב עם תגמול משתמשים נאמנים באמצעות הפצת טוקנים, מאפשרים לרוב הבלוקצ'יין ברמה השנייה לפתור את בעיית ההתחלה "הקשה".

עד מתי נראה את ההייפ סביב L2?

אנו נמצאים כעת בשלב של פיתוח אקטיבי של רולאפים המבוססים על אפס הוכחות ידע (ZKP).

הודות למערכות האקולוגיות המפותחות של Arbitrum ו-OP Mainnet, קבוצה זו מפגרת אחרי ה-Optimistic Rollups מבחינת מספר המשתמשים והיקף הכספים הסגורים בחוזים חכמים. 

לשוק אין סטנדרט מועדף, מה שאומר שפרויקטים ישאפו לתפוס עמדה דומיננטית הן בקרב רשתות L2 עבור Ethereum והן בתת-הקבוצה שלהן (ZK-Rollups או Optimistic Rollups).

ניתוח של סבבי השקעה של 2023 הקשורים ל-L2 מראה שבסגמנט זה הושקעו ~138 מיליון דולר נכון לאוגוסט. Scroll ו-Taiko אחראים למחצית. רוב הפרויקטים החדשים קיבלו מימון של עד 10 מיליון דולר.

נתונים אלו מצביעים על כך שהמשקיעים מתחילים לאבד עניין בפרויקטים חדשים בסגמנט או שכבר עשו את השקעה שלהם בסבבים של 2021 ו-2022. כעת הכספים נאספים בעיקר על ידי צוותים הקשורים לתשתית L2 או מפתחים של רשתות נישה קטנות.

ההייפ סביב L2 עם הצמיחה הנפיצה של הסגמנט, השקת רשתות "אוניברסליות", המשיכה המהירה של נזילות ומשתמשים חדשים, צפויה לדעוך בעתיד הקרוב. התפתחות נוספת של מגמה זו תתאפיין בבלוקצ'יין נישה ו-SDKs, כמו גם באיחוד של שני מחנות מנוגדים – Optimistic Rollups ו-ZK-Rollups.

חדשות ועדכונים

כל מה שמעניין

קורסים והדרכות

המסע שלך לקראת העצמה פיננסית מתחיל עכשיו

  • הקמת נכסים דיגיטלים
  • ניתוח פונדמנטלי
  • ניתוח טכני
  • הכנסות נוספות מעולם הקריפטו
  • ליווי קבוצתי 
  • ליווי חדר מסחר
  • ליווי מטבעות לטווח ארוך
  • ליווי הנפקות

להמשך קריאה לחץ – קורס מסחר בקריפטו תוכנית דגל

  • ארנקים דיגיטליים
  • פלטפורמות מסחר
  • רכישת מטבעות דיגיטליים
  • רכישת מטבעות דרך גופים ישראלים
  • פלטפורמות מסחר
  • קריטריונים לזיהוי מטבעות

להמשך קריאה לחץ- קורס מסחר בקריפטו תוכנית מתחילים 

  • פגישות  אישיות להכוונה ושיפור תוצאות
  • הקמת נכסים דיגיטליים
  • ניתוח פונדמנטלי
  • ניתוח טכני
  • הכנסות נוספות מעולם הקריפטו
  • ליווי חדרי מסחר, מטבעות לטווח ארוך, הנפקות

להמשך קריאה לחץ – קורס מסחר בקריפטו תוכנית פרימיום 

ליווי אישי 5 שעות עם המנטורית אלכסנדרה ליפשיץ הכולל:

  • מסחר לטווח ארוך
  • מסחר לטוח קצר
  • הנפקות
  • חידוד ולימוד של אקוסיסטם קריפטו
  • פגישה אישית

להמשך קריאה לחץ – מסחר בקריפטו פגישות אישיות למתקדמים 

האסטרטגיה המובילה למסחר בקריפטו – בואו גלו את העתיד הפיננסי

רוצים לשמוע עוד השאירו פרטים

דילוג לתוכן